خوش نمک زندگی کنید(پیشگیری و کنترل اختلالات ناشی از کمبود ید) | ||
فصلنامه بهورز | ||
مقاله 7، دوره 35، شماره 121، تیر 1403، صفحه 18-23 اصل مقاله (1.04 M) | ||
نوع مقاله: علمی آموزشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22038/behv.2024.24430 | ||
نویسندگان | ||
نرگس حمزه زاده* 1؛ ایران جهاندیده1؛ فهیمه بنی اسد2 | ||
1مدیر مرکز آموزش بهورزی دانشگاه علوم پزشکی کرمان | ||
2کارشناس آموزش و بازآموزی دانشگاه علوم پزشکی کرمان | ||
چکیده | ||
ید یک عنصر اساسی برای تولید هورمون های تیروئید و رشد و نمو مغز انسان بوده و کمبود آن یکی از شایع ترین علل قابل پیشگیری آسیب مغزی در دنیا می باشد. وقتی ید به اندازه کافی به بدن نرسد، تیروئید نمی تواند به اندازه کافی هورمون بسازد. این کمبود، پیامدهای بهداشتی مهمی دارد که مجموعه آنها را «اختلالات ناشی از کمبود ید» مینامند. این پیامدها شامل گواتر، هیپوتیروئیدیسم،کرتینیسم، ناباروری، سقط و مردهزایی، مرگ ومیر کودکان و در نهایت به مخاطره افتادن توسعه اجتماعی و اقتصادی جوامع می باشد. بهترین راه پیشگیری ازکمبود ید، افزودن آن به مواد غذایی یا همان فرآیندی است که از آن تحت عنوان غنیسازی نام برده میشود. مصرف نمک یددار تصفیه شده و همچنین مکملیاری، غنی سازی و تغییر در عادات غذایی از روشهای مؤثر برای پیشگیری از بروز اختلالات ناشی از کمبود ید هستند. با توجه به نقش حیاتی ید در بدن، دانشگاههای علوم پزشکی کشور اقداماتی را در خصوص کنترل و پیشگیری از اختلالات ناشی از کمبود ید در دستور کار دارند، همچون: نظارت بر نحوه تهیه و توزیع نمک ید دار و پایش نمک های خوراکی مصرفی خانوار روستایی توسط بهورز. در مقاله پیشگیری و کنترل اختلالات ناشی از کمبود یُد منتشر شده در تابستان 1403 به عناوینی همچون نقش حیاتی ید در بدن، کمبود ید در جهان و ایران، علائم و راه های پیشگیری، انواع نمک و موارد استفاده هر کدام و نحوه پایش و نظارت در این خصوص پرداخته شده است. برای کسب آگاهی بیشتر، شما را به خواندن این مقاله دعوت می کنیم. | ||
کلیدواژهها | ||
ید؛ تیروئید؛ نمک | ||
سایر فایل های مرتبط با مقاله
|
||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 257 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 171 |