بررسی روابط اکلوزال دندانی شیری در کودکان تغذیه شده با شیر مادر و با شیشه شیر | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مجله دانشکده دندانپزشکی مشهد | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
دوره 47، شماره 3، مهر 1402، صفحه 253-262 اصل مقاله (1.25 M) | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22038/jmds.2023.70107.2257 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نویسندگان | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
هاله حالی1؛ آناهیتا قربانی2؛ ابوالفضل حسین نتاج3؛ رضا متبسم4؛ ملیکا ملایی* 4 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1استادیار، گروه دندانپزشکی کودکان، دانشکده دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، ساری، ایران | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2استادیار، گروه بیماریهای دهان، فک و صورت، دانشکده دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، ساری، ایران | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
3استادیار، گروه آمار زیستی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، ساری، ایران | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
4دانشجوی دندانپزشکی، مرکز تحقیقات دندانپزشکی، دانشکده دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، ساری، ایران | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
چکیده | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
چکیده مقدمه: یکی از عوامل تاثیرگذار بر اکلوژن دندانی شیری، طریقه متفاوت شیرخوارگی نوزادان است. این مطالعه با هدف ثبت مالاکلوژنهای ناشی از روشهای مختلف تغذیهای کودکان و کمک به کاهش ابهامات در زمینه مشکلات رشدی اسکلتال به دنبال تغذیه نوزادی، انجام شد. مواد و روشها: در این مطالعه توصیفی-تحلیلی مقطعی 284 کودک با محدوده سنی 4-5 سال از مهدکودکها و پیشدبستانیهای شهر ساری به روش نمونه گیری خوشهای و سپس سیستماتیک، انتخاب شدند. پس از کسب رضایت نامه کتبی از والدین و درج مشخصات فردی کودک در چکلیست دموگرافیک، سطح دندانها با گاز استریل پاک و معاینه شد. رابطه مولرهای شیری، میزان اورجت و اوربایت، وقوع اپنبایت، وقوع کراسبایت خلفی، و رابطه کانینی شیری در کودکان ثبت شد. تجزیه و تحلیل دادهها با آزمونهای کای اسکوئر و آنالیز واریانس یکطرفه با کمک نرم افزار SPSS 22 انجام شد. مقادیر 05/0>P معنی دار در نظر گرفته شد. یافتهها: بین طریقه شیرخوارگی و تحصیلات مادر، شغل مادر و شغل پدر ارتباط معناداری وجود داشت. بین نوع شیرخوارگی و جنس کودک، تعداد فرزندان خانواده، سن کودک، سن والدین و طول مدت شیرخوارگی، ارتباط معناداری مشاهده نشد. فراوانی الگوهای mesial step و distal step به ترتیب در مولرهای شیری کودکان دارای تغذیه شیر مادر و کودکان دارای تغذیه شیر خشک به طور معنی داری بیشتر بود (001/0>P). نوع شیرخوارگی با اورجت، اوربایت، کراس بایت خلفی و رابطه کانینی شیری، ارتباط معناداری نداشت. نتیجهگیری: مکیدن پستان مادر به عنوان کاملترین غذای کودک و همچنین عامل مستعدکننده دنتیشن شیری mesial step میباشد. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
کلیدواژهها | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
رابطه دندانی؛ دندان شیری؛ شیر مادر؛ شیشه شیر | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
اصل مقاله | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقدمه
یکی از عواملی که میتواند بر اکلوژن دندانی شیری تاثیر بگذارد، طریقه متفاوت شیرخوارگی نوزادان می باشد. شیر مادر، بهترین و کاملترین غذا برای کودک است که همه مواد غذایی لازم، فاکتورهای رشدی و اجزای ایمنی مورد نیاز نوزاد را به او میرساند و او را از ابتلا به بسیاری از بیماریها، مصون میدارد.(1) مکیدن، تنها روش تغذیه کودکان در دوران نوزادی است که بر تکامل ماگزیلومندیبولار تاثیر دارد.(2) تعدادی از مطالعات، تغذیه از سینه مادر را یک فاکتور محافظتکننده در مقابل مالاکلوژن گزارش کردهاند؛ به طور مثال در مطالعهای بیان شده است که کودکانی که از شیشه شیر تغذیه میکنند، دو برابر بیشتر از کودکانی که از سینه مادر تغذیه میکنند، احتمال پیشامد کراسبایت خلفی را دارند.(3) یا این که افزایش مدت تغذیه از سینه مادر با کاهش مالاکلوژن و نیاز به ارتودنسی مرتبط است.(4) عضلات و اسکلت کرانیوفیشیال در این دو نوع تغذیه (شیر مادر و شیشه شیر) با مکانیسمهای متفاوتی فعال میشوند. در روش تغذیه با شیر مادر، عضلات صورت فعالیت بیشتری نشان داده و حرکت لبها و زبان نیز بیشتر از زمان مکیدن شیشه شیر است. در مکیدن شیر از سینه مادر، کودک نوک پستان را توسط زبان به کام سخت فشرده و با حرکت نبضی شیر را میمکد. در مکیدن شیشه شیر، کودک نوک شیشه را با حرکت شبهپیستونی به کام سخت فشار میدهد. در این حالت فعالیت مکشی قویتری روی لبها و گونه و نیروهای قویتری روی کام وجود دارد. در عین حال قوام بیشتر سر شیشه شیر در مقایسه با سینه مادر، فشار رو به بالای بیشتری را از طرف زبان، جهت خارج کردن شیر از شیشه نسبت به پستان مادر نیاز دارد که میتواند با کاهش رشد عرضی کام و افزایش احتمال اپنبایت قدامی همراه باشد.(5) گزارشات مختلفی مبنی بر اشکال مختلف مالاکلوژن (نظیر اپنبایت قدامی و کراسبایت خلفی) به دنبال عادات غیرتغذیهای (نظیر مکیدن انگشت) وجود دارد ولی بررسی مالاکلوژن به دنبال عادات تغذیهای (نظیر استفاده از شیشه شیر یا سینه مادر) کمتر منتشر شده است.(7-5) در مقابل، گزارشاتی مبنی بر فقدان ارتباط میان مدت زمان تغذیه از سینه مادر در سال اول تولد و پارامترهای اکلوزالی و قوس دندانی نیز وجود دارد.(8) با توجه به اینکه WHO به دلیل تاثیرات مثبت تغذیه از شیر مادر (از جهات عاطفی، ایجاد ایمنی و مقاومت در برابر بیماریهای کودکی)، این روش را ارجح میداند و در دین رسمی کشور ما نیز، بر تغذیه از شیر مادر تاکید شده است، لذا این مطالعه با هدف ثبت مالاکلوژنها به دنبال روشهای مختلف تغذیهای کودکان و کمک به کاهش ابهامات در زمینه مشکلات رشدی اسکلتال به دنبال تغذیه نوزادی، انجام شد. مواد و روشها در این مطالعه توصیفی-تحلیلی مقطعی، جمعیت مورد مطالعه از بین کودکان با محدوده سنی 5-4 سال از مهدکودکها و پیشدبستانیهای شهر ساری، در سال 1400 انتخاب شدند. از مناطق مختلف شهری، مهدکودکها به صورت خوشهای انتخاب شدند. سپس از هر مهدکودک به روش تصادفی سیستماتیک، کودکان انتخاب شدند. شهر به سه خوشه تقسیم گردید و از هر خوشه به صورت تصادفی 5 مهدکودک انتخاب شد و از هر مهدکودک 15 نمونه بصورت سیستماتیک انتخاب شدند. این مطالعه به تصویب کمیته اخلاق در پژوهش دانشگاه علوم پزشکی مازندران رسید (کد اخلاق طرح: IR.MAZUMS.REC.1400.13768). بر اساس نتایج مطالعه وجدانی و همکاران،(6) حجم نمونه مورد نیاز، 284 کودک برآورد گردید. معیار ورود به مطالعه، شامل کودکان با محدوده سنی 5-4 سال از مهدکودکها و پیشدبستانیهای شهر ساری بود که والدین آنها رضایتنامه آگاهانه را تکمیل کنند. کودکان دارای عادات دهانی مثل مکیدن انگشت، پستانک یا تنفس دهانی، یک یا تعدادی دندان شیری کشیده شده (دنتیشن شیری باید کامل باشد)، پوسیدگیهای وسیع و بیندندانی، سابقه تروما به کمپلکس کرانیوفاسیال، فقدان مادرزادی دندان و سیستم دندانی مختلط از مطالعه خارج شدند. در ابتدا قبل از معاینه، توضیحات پژوهش به والدین داده شد و رضایت کتبی از آنها اخذ شد. پس از درج مشخصات فردی کودک در چکلیست دموگرافیک، سطح دندانها به کمک گاز استریل پاک شد و معاینه توسط دانشجوی سال آخر دندانپزشکی آموزش دیده، با آینه یکبار مصرف در یک اتاق مناسب با نور طبیعی صورت گرفت. موارد ثبت شده شامل رابطه مولرهای شیری جهت توصیف متغیرها، شاخصهای فراوانی، درصد، میانگین و انحراف معیار گزارش شدند. فرضیه نرمال بودن متغیرهای کمی با استفاده از روش کولمگروف اسمیرنف آزمون شد. از آزمونهای t مستقل، تحلیل واریانس یافته ها تعداد 284 نفر در این مطالعه شرکت داده شدند. توزیع شرکتکنندگان برحسب پارامترهای دموگرافیک در جدول 1 آمده است. یافتهها نشان داد که 139 نفر از کودکان
جدول 1: مقایسه فراوانی متغیرهای دموگرافیک برحسب گروه مورد بررسی
#ANOVA
در جدول 2، ارتباط بین متغیرهای سنجیده شده در مطالعه و نوع تغذیه شیرخوارگی نمایش داده شده است. نتایج نشان داد که فراوانی الگوی مولر شیری mesial step در کودکان دارای تغذیه شیر مادر و رابطه distal step در کودکان دارای تغذیه شیر خشک به طور معنیداری بیشتر است (001/0>P). میزان اورجت برحسب اندازهگیری به میلیمتر در سه گروه خفیف (کمتر از 3 میلیمتر)، متوسط (3 تا 6 میلیمتر) و شدید (بیشتر از 6 میلیمتر) تقسیمبندی شده است. یافتهها نشان داد که ارتباطی بین اورجت و نوع تغذیه وجود ندارد (077/0P=). بررسی الگوی اوربایت در بیماران برحسب وجود یا عدم وجود اوربایت و همچنین وجود اپنبایت بررسی شد. یافتهها نشان داد که بین وجود یا عدم وجود اوربایت با الگوی تغذیهای تفاوت معنیداری وجود ندارد (129/0P=). همچنین، نتایج نشان داد که بین الگوی تغذیه بین سه گروه از نظر وجود یا عدم وجود کراسبایت خلفی تفاوت معنیداری وجود ندارد (772/0P=). در بررسی فراوانی رابطه کانین شیری برحسب الگوی تغذیهای، تفاوت معنی داری بین سه گروه دیده نشد (774/0P=).
جدول 2: توزیع فراوانی افراد تحت مطالعه برحسب، اورجت، اوربایت، کراسبایت خلفی و رابطه کانینی در کودکان برحسب الگوی تغذیه
*Fisher's exact test
بحث در این مطالعه، بین شغل مادر و طریقه شیرخوارگی ارتباط معناداری یافت شد (001/0P=). در گروه تغذیه با شیر مادر، فراوانی مادران خانهدار، بیشترین درصد در مطالعه کنونی، همچنین ارتباط معناداری بین سطح تحصیلات مادر و طریقه شیرخوارگی کودکان مشاهده شد (001/0P<). در گروه کودکان تغذیه کننده از شیر مادر، مادران به ترتیب دارای تحصیلات زیر دیپلم در نتایج پژوهش حاضر، بین شغل پدر و طریقه شیرخوارگی کودک، ارتباط معناداری مشاهده شد (001/0P<). بیشتر کودکانی که از سینه مادر تغذیه میکردند، پدر با شغل آزاد داشتند (9/72 درصد). در گروههای تغذیه کننده از شیشه شیر و یا روش ترکیبی، پدران کارمند، درصد بیشتری را به خود اختصاص دادند (به ترتیب 3/64 و 3/51 درصد). این نتایج، همراستا با مطالعه کمالی و همکاران(15)، اما در تناقض با مطالعه ضیایی و همکاران(16) میباشد. این اختلاف در نتایج میتواند به دلیل قدیمی بودن مطالعه ضیایی و همکاران(16)، باشد؛ در واقع، با گذر زمان و مشکلات اقتصادی، خانوادههای کارمندی، اکثرا با سر کار رفتن هر دو والد، روبرو هستند و چون تصمیمی بر ساعت کاری خود ندارند، تمایل به استفاده از شیر خشک برای فرزند، افزایش یافته است. در متغیرهای بررسی شده، بین نوع شیرخوارگی و جنس کودک، تعداد فرزندان خانواده، سن کودک، سن والدین و طول مدت شیرخوارگی، ارتباط معناداری مشاهده نشد. وجدانی و همکاران(6)، سن کودک را نسنجیدند ولی به طور مشابهی، در سایر متغیرها به نتیجهی عدم معنادارای دست یافتند. به جز برای متغیر تعداد فرزندان که نتایج آنها نشان داد، در تمامی نحوههای شیرخوارگی، تعداد یک فرزند، درصد بالاتری را دارد. نتایج مطالعه حاضر، نشان داد که فراوانی الگوی مولر شیری mesial step در کودکان دارای تغذیه شیر مادر و رابطه distal step در کودکان دارای تغذیه شیر خشک به طور معنی داری بیشتر بود (001/0P<). در یک مطالعه در کودکان درصد رابطه مولری distal step در بین آنهایی که عادت مکیدن انگشت داشتند، به نحو معناداری نسبت به آنهایی که این عادت را نداشتند، بیشتر بود.(17) تغییرات دندانی که در اثر عادت مکیدن پستانک ایجاد میشود تا حد زیادی مشابه تغییراتی است که در اثر مکیدن انگشت رخ میدهد، و از نظر درمان تغییرات ایجاد شده نیز تفاوتی بین این دو دیده نمیشود.(18) Chen و همکاران(4) بیان داشتند که کودکانی که بیش از 18 ماه با شیشه تغذیه میشدند، 45/1 برابر بیشتر در معرض خطر اکلوژن غیر مزیال استپ بودند. Chrisostomo و همکاران(19) بیان کردند که در کودکانی که تا شش ماه به طور انحصاری با شیر مادر تغذیه شده بودند، بروز مال اکلوژن کمتر مشاهده میشد. در مطالعه وجدانی(6) نیز، در کودکانی که از شیر مادر تغذیه میکردند، اورجت نرمال و رابطه مزیال استپ بیشتر مشاهده می شد. از آنجا که در دنتیشن شیری، حالت mesial step مطلوبتر است و دنتیشن دائمی آیندهی کودکان را بهتر تضمین میکند، به نظر میرسد که تغذیه از سینه مادر میتواند ضامن چیدمان نرمال دنتیشن دائمی باشد و نیاز کودک به ارتودنسی در آینده را بکاهد. پیش از این، Belitz و همکاران(20) نیز تغذیه از سینه مادر را با کاهش نیاز به درمان ارتودنسی مرتبط دانستهاند. در مطالعه کنونی میزان اورجت در سه گروه خفیف (کمتر از 3 میلی متر)، متوسط (3 تا 6 میلی متر) و شدید (بیشتر از 6 میلی متر) تقسیمبندی و بررسی یافتهها نشان داد که ارتباطی بین اورجت و نوع تغذیه وجود ندارد (077/0P=). Jabbar و همکاران(21) نیز گزارش کردند که تغذیه از شیشه شیر به تنهایی ارتباط مستقیمی با افزایش اورجت در دندانهای شیری ندارد. نتایج مطالعه وجدانی(6) و Sum(22)، در تناقض با نتایج ما است. بر اساس مطالعه Sum و همکاران(22) در کودکانی که بیش از 6 ماه تنها از سینه مادر تغذیه میکردند، احتمال اورجت افزایش یافته، به شکل معنی داری کمتر بود. وجدانی،(6) ارتباط آماری معنی داری بین تغذیه با شیر خشک و اورجت افزایش یافته و وقوع اکلوژن دیستال استپ نشان داد. دلیل این اختلافات میتواند این مسئله باشد که احتمال استفاده و مکیدن پستانک درکودکانی که از شیشه شیر تغذیه میکنند بیشتر است و به عنوان یک عامل مداخله گر، در نتایج مطالعات تاثیر گذاشته است.(21) یافته ها نشان داد که بین وجود یا عدم وجود اوربایت و اپن بایت با الگوی تغذیهای تفاوت معنی داری وجود ندارد. از طرفی، اپنبایت قدامی و تنگی ماگزیلا نتایج این مطالعه بین الگوی تغذیه و وجود یا عدم وجود کراس بایت خلفی تفاوت معنی داری نشان نداد. Narbutytė(27) بیان داشت که شیردهی طولانی مدت با شیر مادر، آثار محافظت کننده در مقابل وقوع کراس بایت خلفی و اپن بایت قدامی دارد. دیده شده است که مدت زمان طولانیتر شیردهی، خطر ابتلا به عادتهای مکیدن غیر تغذیهای را کاهش میدهد. Viggiano و همکاران(28) بیان کردند که کراس بایت خلفی در کودکانی که با شیشه شیر تغذیه میکردند و کودکانی که عادت مکیدن غیر تغذیهای داشتند، بسیار بیشتر از تغذیه از پستان مادر بود. درصد کراس بایت، در بین افرادی که از شیر مادر تغذیه کرده بودند و عادت مکیدن غیر تغذیهای داشتند (5 درصد)، نسبت به کودکان تغذیه کننده از شیشه شیر همراه با عادت مکیدن غیر تغذیهای (13 درصد)، کمتر بود. نتیجه میشود که فعالیت مکیدن غیر تغذیهای، نسبت به نوع تغذیه در ماههای اول زندگی، عامل اصلی خطر در ایجاد اکلوژن تغییر یافته و اپن بایت در دندانهای شیری است. کودکانی که فعالیت مکیدن غیر تغذیهای دارند و از طریق شیشه شیر، تغذیه میشوند بیش از دو برابر خطر کراس بایت خلفی دارند. لذا به نظر میرسد تغذیه با شیر مادر تأثیر محافظتی در ایجاد کراس بایت خلفی در دندانهای شیری دارد. در مطالعه وجدانی(6) و Wojcik-Raftowicz(29) بین طول مدت شیرخوارگی، اپن بایت قدامی و کراس بایت خلفی ارتباطی مشاهده نشد. آنچه که تمامی مطالعات در آن نظر مشابهی دارند این است که ارتباط منفی بین طول مدت تغذیه از سینه مادر و شیوع مال اکلوژن وجود دارد و تغذیه با شیر مادر نقش حفاظتی در مقابل ایجاد اپن بایت و کراس بایت در دندانهای شیری ایفا میکند.(5) Thomaz(7) در مطالعه خود نشان داد که کراس بایت خلفی در کودکانی که از سینه مادر تغذیه می کنند، شیوع کمتری نسبت به کودکان تغذیه کننده از شیشه شیر دارد. بر اساس مطالعه Viggiano و همکاران،(28) همزمانی رفتار تغذیه ای استفاده از شیشه شیر با عادت مکیدن انگشت، احتمال ایجاد کراس بایت خلفی را سه برابر و همزمانی آن با عادت استفاده از پستانک، احتمال ایجاد کراس بایت خلفی را دو برابر افزایش میدهد. همچنین همزمانی خوردن شیر از شیشه با دو عادت دهانی مکیدن انگشت و پستانک، احتمال ابتلا به کراس بایت خلفی را چهار برابر افزایش می دهد. بر اساس این مطالعات، همزمانی چند عادت مکیدن غیر تغذیه ای با یکدیگر ممکن است اثر تجمعی بر احتمال ابتلا به کراس بایت خلفی داشته باشد. این عوامل مداخله گر ممکن است با اثر تجمیعی، در نتایج حاصل از مطالعات تفاوت ایجاد کرده باشند. رابطه کانین شیری برحسب الگوی تغذیهای نشان داد که تفاوت معنی داری بین سه گروه تغذیهای وجود ندارد. همراستا با این نتایج، Abbar(21) بیان کرد که شانس تشخیص افزایش اورجت، و رابطه کانینی کلاس 2، در مورد کودکان دارای عادات مکیدن پستانک و/ یا انگشت، بیشتر از کودکان بدون سابقه است. نتیجه میشود، تغذیه با شیشه شیر به تنهایی مستقیماً با میزان شیوع افزایش اورجت و رابطه کانینی کلاس 2 در دندانهای شیری، ارتباط ندارد. طول مدت داشتن یک عادت مهمترین نقش را در حرکت دندانی ایفا میکند. شیر مادر روش طبیعی و ترجیحی تغذیه برای تمام نوزادان بوده که سبب کاهش احتمال بسیاری از بیماریها در مادران و کودکان میشود.(30) بر اساس نتایج به دست آمده از مطالعه حاضر، مصرف شیر مادر با فراوانی بیشتر اکلوژن مزیال استپ و عدم مشاهده اپن بایت و کراس بایت خلفی همراه بود.
نتیجه گیری نتایج نشان داد که فراوانی الگوی مولر شیری تشکر و قدردانی از معاونت تحقیقات و فناوری دانشگاه علوم پزشکی مازندران، صمیمانه تشکر مینماییم. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مراجع | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,100 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 476 |