تشریح اندام فوقانی از دیدگاه پزشکی ایرانی و مقایسه تطبیقی با یافته های آناتومی طب رایج | ||
نوید نو | ||
مقاله 9، دوره 23، شماره 73، خرداد 1399، صفحه 89-99 اصل مقاله (848.32 K) | ||
نوع مقاله: مقاله مروری | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22038/nnj.2020.44319.1187 | ||
نویسندگان | ||
شبنم محمدی* 1؛ زهرا نیک اختر2؛ قاسم سازگار1 | ||
1استادیار، گروه علوم تشریح و بیولوژی سلولی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران | ||
2دانشجوی دکتری طب سنتی، گروه طب ایرانی، دانشکده طب ایرانی و مکمل، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران | ||
چکیده | ||
مقدمه: 25 درصد از مراجعهکنندگان به بخش اورژانس را بیماران با صدمات اسکلتی- عضلانی تشکیل میدهند. پزشک باید به آناتومی طبیعی و آسیبهای اندام آشنایی و اشراف کامل داشته باشد تا بتواند درمان مناسبی را برای آن در نظر بگیرد. کتب طب سنتی بهعنوان منابع غنی در پزشکی شناخته میشوند. در این ارتباط، مطالعه حاضر با هدف مرور استخوان و عضلات اندام فوقانی از منظر پزشکی ایرانی و مقایسه تطبیقی آن با یافتههای آناتومی طب رایج انجام شد. مواد و روشها: در مطالعه توصیفی- تطبیقی حاضر از متون معتبری چون "هدایة المتعلمین"، "تشریح تفرشی"، "تشریح منصوری"، "قانون" و "ذخیره خوارزمشاهی" استفاده گردید و برای متون طب رایج از کتاب آناتومی Gary، Snell's و Moore بهره گرفته شد. سپس مقایسه تطبیقی مطالب صورت گرفت و اشتراکات و افتراقات مطالب تشریحی بررسی گردید. یافتهها: استخوانهای اندام فوقانی در متون طب سنتی با عناوین آخرک (ترقوه)، سمسانیه (کتف)، عضد (بازو)، زند اسفل (زند زیرین)، زند اعلی (زند زبرین)، رسغ (مچ)، عظام مشت (استخوانهای کف دست) و بندهای انگشتان ذکر شدهاند. عضلات اندام فوقانی نیز شامل: عضلات حرکات خاصه کتف (عضلات اسکاپولار)، عضلات خاصه حرکات بازو (عضلات ناحیه بازو)، عضلات ذراع (عضلات ساعد) و عضلات دست میباشند. نتیجهگیری: نتایج مقایسه تطبیقی توصیفات آناتومیک در متون طب سنتی و طب رایج نشاندهنده دید دقیق و ظریف حکما و طبیبان طب سنتی بوده و بر لزوم استفاده بیشتر از اطلاعات موجود در متون طب سنتی توسط پزشکان در زمینه درمان بیماریها تأکید میکنند. | ||
کلیدواژهها | ||
ابن سینا؛ تشریح؛ تشریح منصوری؛ ذخیره خوارزمشاهی؛ طب سنتی ایرانی | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,220 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 953 |